Kinderfysiotherapie
Leiden Professorenwijk
Kinderfysiotherapie
Leiden Professorenwijk

Kinderfysiotherapie bij blessures

Pijn bij kinderen
Pijn bij kinderen kan door verschillende oorzaken hebben, zoals pijn veroorzaakt door de groei, een sportblessure, of door een ongeluk. Kinderfysiotherapie kan hierbij verlichting of verbetering brengen.

Groei
De meest voorkomende blessure bij kinderen worden veroorzaakt door de groei.
Een veel voorkomende aandoening is een verkorte spier die aan de groeischijf trekt. We zien dan pijn onder de hak/ voet, pijn onder de knie en soms pijn aan de heup. Kinderen ervaren dit als bijzonder pijnlijk. Het kind past zijn loopatroon daarop aan. Uitleg en oefeningen werken heel goed bij deze aandoeningen.

Voorbeeld: Dit kind heeft een doorgezakte voet. Hierdoor heeft hij na een tijd lopen pijn aan zijn voet omdat de spieren de voetboog niet lang genoeg omhoog kunnen houden. Een steunzooltje helpt, maar training van de voetspieren is effectiever.

.


Sporttrauma:
Door de enkel gaan is meestal gewoon pech. Er is een groep kinderen die makkelijker dan andere kinderen door de enkel gaat. Ze zijn vaak hypermobiel, of ze zijn al een paar keer eerder door hun enkel gegaan. Goede uitleg kan inzicht geven in dit proces. Spierkrachtoefeningen verminderen de frequentie van het zwikken.

Ongeluk
Er zijn kinderen die als gevolg van een ongeluk gips hebben gekregen. De gewrichten kunnen stijf zijn of de spieren verkort. Hierdoor zijn ze anders gaan bewegen. Hierbij kan de kinderfysiotherapeut helpen het bewegingspatroon spelenderwijs te verbeteren.

Je kunt altijd bellen voor advies. Soms is even afwachten of de spierkracht verbetert, goed. Als er na 6 weken niets is veranderd, neem dan contact op met de kinderfysiotherapeut, huisarts of orthopeed.